Jak usunąć kamień z czajnika?
Każdy czajnik prędzej czy później pokrywa się kamieniem.
Jest to efekt wysokiej zawartości minerałów w wodzie, które podczas gotowania osadzają się na ściankach urządzenia.
Dlaczego kamień osadza się na urządzeniach?
W wodzie naturalnie występującej w przyrodzie znajduje się wiele rozpuszczonych (zdysocjowanych) substancji takich jak magnez, wapń, potas, sód, oraz aniony: wodorowęglanowy, chlorkowy czy siarczanowy. W trakcie gotowania wody wodociągowej wytrącają się osady głownie w postaci węglanu wapnia (CaCO3), co widać na dnie naszych czajników.
W jaki sposób odkamienić czajnik?
Polecamy sięgnąć po naturalne i sprawdzone metody.
1. Octem.
2. Kwaskiem cytrynowym
3. Sodą oczyszczoną
Ocet
Do czajnika wlewamy pół szklanki octu oraz pół szklanki wody i gotujemy roztwór. Następnie płuczemy czajnik i gotujemy w nim kilka razy samą wodę, aby pozbyć się zapachu octu.
Kwasek cytrynowy
Należy wsypać do zagotowanej wody zawartość jednej torebki kwasku cytrynowego.
Czekamy kilka minut, Po tym czasie wylewamy wodę i dokładnie myjemy czajnik.
Soda oczyszczona
Do czajnika pełnego wody wsypujemy 3-5 łyżek sody oczyszczonej i odstawiamy na ok. 15 minut. Po usunięciu wody z proszkiem należy dokładnie umyć czajnik. Uwaga wody z sodą nie wolno gotować!
Jeśli chcesz cieszyć się czystą wodą z czajnika, powinieneś czyścić go regularnie, przynajmniej raz w miesiącu.